Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Döviz Rezervlerinde Toparlanma ve CDS’te Düşüş Var
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Doha’da düzenlenen “Katar Ekonomi Forumu”nda yaptığı açıklamalarla Türkiye ekonomisindeki son durumu değerlendirdi. Şimşek, son iki haftadır döviz rezervlerinde bir toparlanma yaşandığını ve Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) 90 baz puanın üzerinde düştüğünü belirtti. Bu gelişmelerin, yatırımcı algısında olumlu bir değişime işaret ettiğini ve finansal piyasa koşullarına yansıdığını ifade etti.
Suriye’deki Gelişmeler ve Terörle Mücadele Vurgusu
Oturumda ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırma açıklamasına da değinen Şimşek, istikrarlı, barışçıl ve refah içinde bir Suriye’nin bölge ve Türkiye için büyük kazanç olacağını söyledi. Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometrelik bir sınırı olduğuna dikkat çekerek, çatışmaların durdurulmasının tüm bölge için önemli bir destek olacağını vurguladı.
Şimşek, Suriye’deki gelişmelerle bağlantılı olarak terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih kararına da değindi. Türkiye’nin yapılan akademik bir çalışmaya göre 50 yılda terörle mücadeleye yaklaşık 1,8 trilyon dolar harcadığını belirten Bakan, bu son gelişmenin kaynakların daha üretken ve kalkınmaya yönelik alanlara yönlendirilmesi açısından büyük bir kazanç sağlayacağını dile getirdi. Şimşek, bu iki gelişmenin Türkiye’nin yükselişi için bir kaldıraç görevi göreceğini sözlerine ekledi.
Ekonomi Programı Patikasında İlerliyor ve Enflasyon Düşüyor
Mart ayında piyasalarda yaşanan hareketliliğe ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, ekonomi programının “patikasında ilerlediğini ve etkisini gösterdiğini” ifade etti. Enflasyonun hala yüksek seyretmekle birlikte, son 40 ayın en düşük seviyesine gerilediğini belirtti. Yatırımcıların geri döndüğünü ve CDS’teki düşüşün bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Şimşek, mevcut programın “sıcak paraya” dayanmadığını, aksine doğrudan yabancı yatırımların son 12 ayda artış gösterdiğini kaydetti. Türkiye ekonomisinin güçlü bir altyapıya ve yetenekli insanlardan oluşan geniş bir iş gücüne sahip olduğunu dile getiren Bakan, küresel piyasaların sakinleşmesiyle birlikte yatırımcıların, küresel ticaretteki parçalanmalara karşı dirençli olan ve bölgesel istikrar ve refahtan faydalanabilecek ülkelere yöneleceğini, Türkiye’nin de bu ülkeler arasında olduğunu söyledi. Şimşek, Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırımcı girişleri için hala en büyük aday olmaya devam ettiğini ve enflasyondaki düşüşle birlikte öngörülebilirliğin de arttığını belirtti.
Dezenflasyon İçin Her Şey Hazır
Para ve maliye politikasını güçlü bir şekilde ortaya koyduklarını belirten Şimşek, “Her şey dezenflasyon için hazır” dedi. Ancak hiçbir tedavinin yan etkisiz olmadığını kabul ederek, bazı sektörlerde aksaklıklar olduğunun farkında olduklarını ve bu nedenle yıl başında bazı emek yoğun ihracat sektörlerinde desteği genişlettiklerini ifade etti. Programı rayında tutarken belirli çözüm yollarına baktıklarını dile getiren Bakan, programın özünün sürdürülebilir ve yüksek büyüme için enflasyonu düşürmek olduğunu vurguladı.
İstihdamdaki gelişmelere de değinen Şimşek, geçen yıl 1 milyona yakın yeni istihdam sağlandığını belirtti. İmalat sanayisinin Avro Bölgesi’nde yaşanan resesyon kaygısıyla zorlandığına işaret eden Şimşek, hem küresel büyümenin hem de ana ticaret ortaklarının büyüme görünümünün zayıf olduğunu anlattı. Ancak ekonominin geneline bakıldığında imalatın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH)‘nın yalnızca yüzde 23’ünü oluşturduğunu ve hizmetler sektörünün iyi durumda olduğunu kaydetti. İstihdam yaratmaya devam ettiklerini ve hane halkı borcunun GSYH’ye oranının yüzde 10’un altında olduğunu belirten Şimşek, kısa vadeli geçici sıkıntılar olsa da ana hedeflerinin enflasyonu kalıcı şekilde düşürmek olduğunu ve bu şekilde güçlü, sürdürülebilir, uzun vadeli refahın temelini atacaklarını ifade etti.
Oturumda Şimşek’e Katar Maliye Bakanı Ali Bin Ahmed Al-Kuwari ile Suudi Arabistan Ekonomi ve Planlama Bakanı Faysal el-İbrahim eşlik etti.
Kaynak: AA
Editör: Yağmur Toker
Yorum gönder